Vinbanderolerne afskaffet pr 1.10.2001

Alle banderoler til vin, både runde og aflange, afskaffedes pr 1.10.2001 for at forenkle administrationen af vinafgiften. Det skete efter ønske fra branchesammenslutningen Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD). Vin, som er mærket med banderole før 1.10.2001 skal dog ikke have banderolen fjernet. Vin med banderole kan altså fortsat ses i forretningerne, så længe de gamle lagre rækker. Told*Skat gik med til at lade vinbanderolen afskaffe, da vinafgiften er relativt lav. Iøvrigt ændredes der ikke på vinafgiftens størrelse i forbindelse med banderolernes afskaffelse. Herefter er spiritus den eneste alkoholholdige drikkevare, som skal have banderole.

Da vinbanderolerne som en service kunne leveres med påtryk om tilsatte konserveringsstoffer (sulfitter og sorbater), må virksomhederne herefter finde en anden måde, hvorpå de kan forsyne vinen med disse oplysninger. Tilsætningsstofferne skal fremgå af vinbeholderen i henhold til levnedsmiddellovgivningen. Flere virksomheder har derfor på eget initiativ indført private runde mærker, som de sætter på flaskerne i stedet for de afskaffede vinbanderoler. Nogle af virksomhederne har tillige anført deres CVR-nummer, da det kan bruges til at identificere den danske importør som en service overfor kunderne (de fleste importører kan via CVR-nummeret slås op på www.vinavisen.dk). CVR-nummeret stod iøvrigt også anført på vinbanderolerne.

Mærkerne har samme størrelse som de runde vinbanderoler, sandsynligvis fordi denne størrelse allerede passer til flasker og etikettemaskiner. Eksempler herpå ses ovenfor (diameter 22 mm). Disse private mærker er IKKE skattemærker.